Het behalen van graden in Aikido

Aikido kent geen competitie en we doen ook niet aan wedstrijden, maar we hanteren wel een gradensysteem waarin de ervaring van de beoefenaar wordt aangetoond. In het traditionele aikido dragen alle kyu-graden (pre zwarte band) witte banden. De eerste graad dat een student krijgt is de 6e kyu, dan de 5e kyu enzovoort tot de 1e kyu. Na de 1e kyu gaan de leerlingen door naar de zwarte band, genaamd shodan of 1e Dan.

Examens in Aikido

Om een graad te behalen, nemen we regelmatig binnen de dojo een examen af. Het is binnen onze dojo niet een doel op zich om naar examens toe te werken, het gaat erom om jezelf te ontwikkelen in Aikido en jezelf te verbeteren. 

Waar examens wel voor dienen is om periodiek een 'ijkpunt' neer te zetten, een nieuw startpunt in je aikido ontwikkeling om verder te kunnen groeien.

Binnen de dojo nemen we zelf de examens af vanaf 6de kyu tot 1e kyu. Voor de shodan/1e dan - oftewel de zwarte band - die worden centraal afgenomen door de Aikidobond waarbij we zijn aangesloten, in ons geval is dat Yuwakai.

Examentraining

Voordat je een gaat doen examen, bereiden we je goed voor d.m.v. examentrainingen. De periode voor een examen zullen we bepaalde lestijden inrichten om je voor te bereiden op een examen. De lessen staan altijd onder toezicht van Paul en de overige leraren, ook de gevorderden leerlingen helpen je graag het examenprogramma door te nemen en je technieken te verbeteren. Op die manier ga je met vertrouwen het examen in!

Het dragen van een Hakama

Gevorderden leerlingen mogen na het behalen van een bepaalde graad een hakama (traditionele Japanse broekrok) dragen. In onze dojo mag je een hakama dragen na het behalen van de 3/2 kyu. Het verschilt per dojo en andere dojo's hanteren de regel na het behalen van je 1e Dan. Wij volgen de richtlijnen van Tamura Nobuyoshi sensei wanneer je een hakama mag dragen.

Overzicht graden in Aikido

Graad - Japanse benaming

6e kyu  - Rokkyu (witte band)
5e kyu  - Gokyu
4e kyu  - Yonkyu
3e kyu  - Sankyu
2e kyu - Nikyu
1e kyu - Ikkyu

1e dan  - Shodan (zwarte band)
2e dan  - Nidan
3e dan  - Sandan
4e dan  - Yodan
5e dan - Godan
6e dan  - Rokudan
7e dan  - Shichidan
8e dan - Hachidan
9e dan  - Kudan
10e dan - Judan

We volgen de richtlijnen en exameneisen van NOBUYOSHİ TAMURA, 8e dan Aikikai

Nobuyoshi Tamura aikido sensei