Alles wat je moet weten over Aikido: de discipline, de termen en de technieken

Aikido is een Japanse vechtsport die is ontwikkeld in de twintigste eeuw door Morihei Ueshiba. Het is een discipline die zich richt op de ontwikkeling van de geest, het lichaam en de ziel, en die is gericht op het bevorderen van harmonie en vreedzame conflictoplossing.

In Aikido worden verschillende termen gebruikt om de verschillende aspecten van de sport te beschrijven. Hieronder staan enkele belangrijke termen en hun betekenis:

Aikido: "De weg van de harmonie"
Dojo: Trainingszaal voor Aikido
Sensei: Aikido-instructeur
Uke: Aikido-partner die de aanval uitvoert
Tori: Aikido-partner die de verdediging uitvoert
Shomen: Voorkant van de dojo
Rei: Eerbiedige groet
Kamae: Basishouding
Ukemi: Valtechniek
Atemi: Stoot of slag tegen een vitaal punt
Kotegaeshi: Handwringtechniek
Ikkyo: Eerste controletechniek
Nikyo: Tweede controletechniek
Sankyo: Derde controletechniek
Yonkyo: Vierde controletechniek
Gokyo: Vijfde controletechniek
Tenchinage: Hemelgreep
Kokyunage: Ademtechniek
Shihonage: Vier winden greep
Aikidoka: Aikido-beoefenaar

In Aikido wordt ook gebruik gemaakt van verschillende houdingen, zoals de zijwaartse houding (hanmi), de vierkante houding (shikko) en de achterwaartse houding (gyaku hanmi). Deze houdingen worden gebruikt om de balans en de beweeglijkheid te verbeteren, en om de beoefenaar in staat te stellen om zich te verdedigen tegen aanvallen vanuit verschillende richtingen.

Ukemi: de belangrijkste val- en rolltechnieken voor Aikido-beoefenaars

Ukemi is een belangrijk begrip in de Aikido en andere Japanse vechtsporten. Het betekent letterlijk "ontvangen van het lichaam" en verwijst naar de vaardigheid om op een veilige manier te vallen of te rollen tijdens een vechtpartij.

In de Aikido wordt ukemi gebruikt om te val- en rolltechnieken te leren, zodat de beoefenaar zichzelf kan beschermen tegen eventuele valpartijen tijdens het oefenen van de technieken. Het is ook een belangrijk onderdeel van de training omdat het de beoefenaar helpt om de juiste houding en balans te behouden tijdens de uitvoering van de technieken.

Er zijn verschillende manieren om ukemi te oefenen, afhankelijk van de specifieke situatie. Sommige technieken maken gebruik van vooroverrollen, terwijl andere technieken zijwaartse rollen gebruiken. In elk geval is het doel om de beoefenaar in staat te stellen om op een veilige manier te vallen of te rollen, zodat hij of zij zichzelf kan beschermen tegen eventuele valpartijen tijdens de training.

Kamiza in Aikido

De kamiza van onze dojo