Aikido volwassenen amsterdam
Aikido jeugd amsterdam

Gymnastieklokaal en tempel

De plek waar we aikido beoefenen, onze dojo, heet Sho Shin Aikido Dojo. Sho Shin betekent ‘de instelling van de beginner’. Want dat is het ideaal: dingen doen met de aandacht van iemand die ze voor de eerste keer doet. Hoe minder mentale blokkades je hebt, hoe groter je openheid.

Een dojo heeft misschien wat weg van een gymnastieklokaal, het is ook een soort tempel. Als je nieuw bent kan de etiquette overdreven lijken, maar de omgangsregels hebben een duidelijke functie: ze waarborgen de veiligheid en scheppen een sfeer van vertrouwen. Ze zijn ook een uiting van respect: voor de oefenruimte, voor de leraar en natuurlijk voor je medeleerlingen – zonder hen zou je geen stap verder komen.

Ontspanning en inspanning

Onze lessen hebben altijd dezelfde opbouw. We starten met een korte meditatie en gaan dan verder met strekken en ademhalingsoefeningen. We rollen en vallen en als het goed is, begin je ontspannen aan het iets intensievere tweede deel: de verdedigingstechnieken met verschillende partners. Soms doe je die technieken zonder wapens, soms met. De jo is een houten staf, de bokken een houten zwaard, de tanto een houten mes.

Aikidoles in Amsterdam
Paul Janssen Sensei Aikido

De Leraar

Paul Janssen Sensei beoefent aikido sinds 1977 en is nu ruim twintig jaar aikidoleraar. Inmiddels heeft hij de vijfde dan. Lees meer